Valiz, Amsterdam
Stadsessay met als werktitel: ‘Vertrouwen, wederkerigheid en gemeenschapsvorming – Ontwerpen aan een rechtvaardige stad’.
De verschraling van de publieke sector heeft tot problemen in de volkshuisvesting geleid; tot afname van maatschappelijk vastgoed en werkelijk publieke ruimte; tot segregatie in stad en land. Het heeft de stad onrechtvaardiger gemaakt. De auteurs van deze serie essays zijn van mening dat de afgelopen decennia de publieke betekenis van de stedenbouw aan belang heeft ingeboet. Zij doen in het essay een oproep aan de ruimtelijke vakwereld (ontwerp, beleid en uitvoering) om maatschappelijk bewustzijn en publieke verantwoordelijkheid terug te brengen in de werkpraktijk en zij laten zien aan de hand van casussen wat dat betekent voor concrete opgaven in bijvoorbeeld regionale planvorming, wijkontwikkeling, publieke ruimte, maatschappelijk vastgoed. Hun essay bevindt zich – gelijk de interesse van de EFL Stichting – op het raakvlak van onderzoek, ontwerp, politiek en beleid.
Een belangrijk onderdeel van het essay is het pleidooi voor het nemen van meer publieke / maatschappelijke verantwoordelijkheid door de ontwerper. Hoe dat kan illustreren zij met een aantal casussen.