Frithasya Jeniardina Purba, TU Delft
Reiskosten tbv masteronderzoeksproject met als werktitel ‘Reclaiming Mangrove of Balikpapan Bay: Restoring Regenerative Landscape of Critical Habitats Towards Socioecological Resilience’.
Indonesië is de thuisbasis van meer dan 20% van de mangroven in de wereld en ondersteunt zeer productieve wetland-ecosystemen met ruime sociaal-economische en ecologische waarde, vooral bij het omgaan met onvoorziene klimaatgebeurtenissen. Tegelijkertijd verliest het land jaarlijks meer dan 6.000 hectare mangrovebossen door industriële en stedelijke expansie. In tegenstelling tot de inheemse praktijken die de natuur respecteren en beschermen, geeft het overheidsbeleid prioriteit aan economische ontwikkeling, waardoor deze niet-duurzame praktijken in stand worden gehouden. De afgelopen drie jaar is de achteruitgang van het milieu verergerd als gevolg van de bouw van Nusantara, de nieuwe hoofdstad van Indonesië op het eiland Kalimantan. De ontwikkeling heeft gevolgen gehad voor gebieden als de Balikpapan-baai, die nu te maken heeft met aanzienlijk verlies aan biodiversiteit en een grotere sociaal-ecologische kwetsbaarheid voor klimaatverandering. Is het daarom mogelijk om een gezond ecosysteem te hebben dat samengaat met sociaal-economische ontwikkeling? Hoe kunnen ruimtelijke planning en ontwerp hiermee omgaan?
Dit project heeft tot doel het bewustzijn onder de besluitvormers van het belang van het behoud van de natuurlijke omgeving verder te vergroten, mogelijk gemaakt door samenwerking met andere academische en onderzoeksinstellingen, met name de Indonesische.