Van Doesburgs kleuroplossing als esthetische verlossing

Huis van Zessen in ‘Herenhuis’ ter ere van 100-jarig bestaan

Gelegen te midden van de molens van Kinderdijk, staat een een bescheiden maar baanbrekend voorbeeld van modernistische architectuur: het Huis van Zessen. Het werd ontworpen door Cornelis van Eesteren kort na zijn studie in 1923.

Van Eesteren stuurde de kleuraanwijzingen vanuit Parijs, waar hij samen met Theo van Doesburg de wereldberoemde De Stijl-tentoonstelling aan het voorbereiden was. Van Doesburg speelde een cruciale rol door de kleuren te beschrijven die diagonale relaties vormden binnen het huis.

In de oktoberuitgave van ‘Herenhuis’ tijdschrift, neemt Jorn Konijn, de directeur van het Van Eesteren Museum, je mee op een reis door het Huis van Zessen, dat dit jaar zijn 100-jarig jubileum viert. Een boeiende kijk op de invloed van kleur en modernisme in de architectuur.

Lees het artikelĀ hier.

Foto: Piet Gispen

Meer actueel

Klimaatrechtvaardigheid in de schijnwerpers

De EFL-Stichting nodigt je uit voor het slotevent! Aanmelden is mogelijk via deze link. In de zomer van 2022 lanceerde de Van… Read More

Boekpresentatie Leven onder het luchtruim

Het is bijna vijf jaar geleden dat Theo Baart en Tijs van der Boomen begonnen aan hun verkenning van de omgeving van Schiphol. En nu… Read More
alle berichten