Van Doesburgs kleuroplossing als esthetische verlossing

Huis van Zessen in ‘Herenhuis’ ter ere van 100-jarig bestaan

Gelegen te midden van de molens van Kinderdijk, staat een een bescheiden maar baanbrekend voorbeeld van modernistische architectuur: het Huis van Zessen. Het werd ontworpen door Cornelis van Eesteren kort na zijn studie in 1923.

Van Eesteren stuurde de kleuraanwijzingen vanuit Parijs, waar hij samen met Theo van Doesburg de wereldberoemde De Stijl-tentoonstelling aan het voorbereiden was. Van Doesburg speelde een cruciale rol door de kleuren te beschrijven die diagonale relaties vormden binnen het huis.

In de oktoberuitgave van ‘Herenhuis’ tijdschrift, neemt Jorn Konijn, de directeur van het Van Eesteren Museum, je mee op een reis door het Huis van Zessen, dat dit jaar zijn 100-jarig jubileum viert. Een boeiende kijk op de invloed van kleur en modernisme in de architectuur.

Lees het artikel hier.

Foto: Piet Gispen

More current

Slotevent ‘Ontwerpen aan een klimaatrechtvaardige wereld’

Op 11 april 2024 presenteerden in The Grey Space in the Middle drie teams in opdracht van de EFL-Stichting hun resultaten en bevindingen over de ruimtelijke… Read More

Seminar ‘Absolutely fabulous!’

Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog heerste er een verlangen naar optimistische ontwerpen. Architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten speelden een belangrijke rol in… Read More
all notices