Nieuwe houder van de Van Eesteren Fellowship

Met ingang van 15 september 2019 zal Caroline Newton de houder zijn van de Van Eesteren Fellowship (voorheen Leerstoel) aan de TU Delft.

Caroline is architect, stedenbouwkundige en politiek wetenschapper. Ze heeft een doctoraat in de (sociale) geografie van de K.U. Leuven.

Haar werk focust op de sociaal-ruimtelijke aspecten van ontwerp en kritische ruimtelijke praktijken in Europa en het Zuiden. Haar onderzoeksinteresse ligt vooral in de connectie tussen sociale processen en de gebouwde omgeving.
Caroline heeft een heel breed interesseveld en ze werkte reeds op verschillende onderwerpen zoals (informele) huisvesting, ontwerp en planning in postkoloniale settings, participatief ontwerp en participatieve herontwikkeling, maar ook op de uitdagingen (methodologisch en pedagogisch) van kennisproductie via ‘design research’. De rol van de stedelijke omgeving in (sociaal-ecologische) transitieprocessen en de ruimtelijke inbedding van een circulaire economie zijn uitdagingen die ze vanuit sociaal (en ruimtelijk) rechtvaardigheidsperspectief bekijkt.
Verder heeft ze ook geschreven over de integratie van de fysieke en virtuele werelden en hun rol in architectuur en architectuuronderwijs.

Caroline is lid van de redactieraad van het Journal of Housing and the Built Environment en is als expert (sociaal-ruimtelijke planning) verbonden aan de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) van de stad Mechelen in België. Ze is gastprofessor aan de faculteit architectuur van de K.U. Leuven.
Ze doceer(t)(de) o.a. participatief ontwerp en participatieprocessen, sociaal-ruimtelijke planning, critical urban theory, ontwerpstudio’s in architectuur en stedenbouw.

Meer actueel

De Nieuwe Grachtengordel

Het boek De Nieuwe Grachtengordel over de realisatie van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP) is verschenen bij uitgeverij THOTH. In dit boek is uitgebreid… Read More

Van Eesteren Paviljoen

In oktober 2017 is het nieuwe Van Eesteren Paviljoen feestelijk geopend door (toen nog) waarnemend burgemeester Kajsa Ollongren. Het Paviljoen is geopend van donderdag t/m… Read More
alle berichten