Nieuwe houder van de Van Eesteren Fellowship

Met ingang van 15 september 2019 zal Caroline Newton de houder zijn van de Van Eesteren Fellowship (voorheen Leerstoel) aan de TU Delft.

Caroline is architect, stedenbouwkundige en politiek wetenschapper. Ze heeft een doctoraat in de (sociale) geografie van de K.U. Leuven.

Haar werk focust op de sociaal-ruimtelijke aspecten van ontwerp en kritische ruimtelijke praktijken in Europa en het Zuiden. Haar onderzoeksinteresse ligt vooral in de connectie tussen sociale processen en de gebouwde omgeving.
Caroline heeft een heel breed interesseveld en ze werkte reeds op verschillende onderwerpen zoals (informele) huisvesting, ontwerp en planning in postkoloniale settings, participatief ontwerp en participatieve herontwikkeling, maar ook op de uitdagingen (methodologisch en pedagogisch) van kennisproductie via ‘design research’. De rol van de stedelijke omgeving in (sociaal-ecologische) transitieprocessen en de ruimtelijke inbedding van een circulaire economie zijn uitdagingen die ze vanuit sociaal (en ruimtelijk) rechtvaardigheidsperspectief bekijkt.
Verder heeft ze ook geschreven over de integratie van de fysieke en virtuele werelden en hun rol in architectuur en architectuuronderwijs.

Caroline is lid van de redactieraad van het Journal of Housing and the Built Environment en is als expert (sociaal-ruimtelijke planning) verbonden aan de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) van de stad Mechelen in België. Ze is gastprofessor aan de faculteit architectuur van de K.U. Leuven.
Ze doceer(t)(de) o.a. participatief ontwerp en participatieprocessen, sociaal-ruimtelijke planning, critical urban theory, ontwerpstudio’s in architectuur en stedenbouw.

Meer actueel

Nominatie Bookspot Literatuurprijs

Het boek ‘Ondanks de zwaartekracht’ van Suzanna Jansen is doorgedrongen tot de top 3 van genomineerden voor de Bookspot Literatuurprijs. In dit boek verhaalt Suzanna… Read More

De familie van Eesteren

Balten van Eesteren verwisselde in 1897 Nieuwe Tonge voor Alblasserdam. Nog datzelfde jaar liet hij zijn eerste kind, Cornelis van Eesteren, inschrijven bij de burgerlijke stand. Er zouden nog drie zoons en drie dochters volgen. Read More
alle berichten