Dordrecht over 100 jaar: Expositie Fast forward

Kijken en luisteren naar de toekomst van de stad. Hoe ziet Dordrecht eruit over 100 jaar?

Elf kunstenaars kregen de opdracht van Pictura om speciaal rond deze vraag een onderzoek te starten. De EFL heeft dit project financieel ondersteunt door het sterke draagvlak met actuele vraagstukken in de stedenbouw en leven in de stad.

Iedere kunstenaar benadert de eerder gestelde vraag vanuit eigen ideeën en ervaringen. Waar de ene kunstenaar zich bezighoudt met de verdwijnende natuur in de stad, kijkt de andere naar de ontwikkelingen op stedenbouwkundig gebied of naar de toekomst van de samenleving. In elf nieuwe werken, vijf stadswandelingen, een publicatie en een zelfontworpen 3D applicatie nemen de kunstenaars je mee in deze toekomstige wereld.
 In 2021 viert Dordrecht 800 jaar stadsrechten. Hiermee is Dordrecht de oudste stad van het huidige Holland. Een bijzondere reden om niet alleen terug te kijken, maar ook een blik vooruit te werpen. Dordrecht is in 800 jaar veel veranderd, want een stad kan niet eeuwen hetzelfde blijven, zij is steeds onderhevig aan verandering. Maar hoe zal Dordrecht er over honderd jaar uitzien? Neem de zorgen die worden geuit over klimaatverandering . Denk aan de stijgende waterspiegel in een stad die wordt omgeven door water, hoe gaat Dordrecht hiermee om? Kan de stad bestendig en veilig gemaakt worden voor de toekomst?

Pictura heeft elf kunstenaars gevraagd hun licht te laten schijnen op deze vragen en daar nieuw werk over te maken. In de expositie ‘Fast Forward. Dordrecht over 100 jaar’ zien we alternatieve oplossingen voor eigentijdse problemen.
 Deelnemende kunstenaars: Ad Koomans, Art van Triest, Anna Berendsen, Jolande Vermeulen, Menno Hiele, Annemieke Alberts, Manuela Porceddu, Daniel Arthuus, Léon van Kuijk, Ralf Kokke & Yvo van der Vat.

De expositie is 5 juni geopend en zal tot 17 juli te zien zijn bij Pictura Dordrecht.

Afbeeldingen: Fast Forward, Pictura Dordrecht

Meer actueel

‘Terug naar de Akbarstraat’

‘Terug naar de Akbarstraat’ is een tweeluik van Gülsah Dogan waarin Felix Rottenberg 20 jaar later terugkeert naar de Akbarstraat. In 2002 maakte hij er… Read More

Hier gebeurt het.

‘Hier Gebeurt Het.’ – een manifestatie die initiatief, experiment en interactie in stedelijke ontwikkeling viert met een tentoonstelling en een divers activiteitenprogramma in de monumentale… Read More
alle berichten