De EFL-avondlockdownlijst

De dagen zijn nu donker, koud en nu Nederland weer (gedeeltelijk) op slot is ook nog eens kort. Om deze avondlockdown te trotseren hebben we als EFL een mooie selectie kijk- en luistertips opgesteld. Op deze manier kan je je tijdens de winterdagen stedenbouwkundig verantwoord vermaken en bijscholen.

1. EFL Fellowship Lecture series
De Van Eesteren Fellowship is een initiatief van de EFL Stichting die momenteel wordt ingevuld met de Van Eesteren Fellowship Lecture series onder leiding van Caroline Newton. De fellowship series focust zich op ontwerp gerelateerd onderzoek en de kracht van ontwerp om metropolitane vraagstukken te onderzoeken en vervolgens om te zetten in toekomstgerichte oplossingen. De reeks lezingen, die online zijn terug te zien, brengen verschillende stedenbouwkundige vraagstukken aan het licht met een focus op verduurzaming van de stad.

2. Podcast Berichten uit de Metropoolregio aflevering 7, Hilde Blank
In deze podcastserie bespreekt Theo Baart met ontwerpers, beleidsmakers en publicisten opmerkelijke zaken die hij tijdens zijn tochten door de Metropool heeft gezien. Deze serie is het vervolg op zijn boek Groot-Amsterdam//Metropool in ontwikkeling. In aflevering 7 gaat hij het gesprek aan met Hilde Blank, voorzitter van de EFL Stichting en directeur/eigenaar van BVR adviseurs ruimtelijke ontwikkeling. Hilde is als stedenbouwkundige betrokken bij de ontwikkelingen van verschillende regio’s en steden in Nederland. Zo heeft zij een atelier geleid over de toekomst van de oostflank van Haarlemmermeer. Ze ontwikkelde met haar gesprekpartners een perspectief voor dit opmerkelijke gebie dat op dat moment voroal het karakter heeft van een verzameling restruimtes die ontstaan zijn door andersoortige ontwikkelingen. Waar liggen de kansen voor dit strategisch gelegen gebied?

Berichten uit de Metropoolregio 7 // Hilde Blank - Podium voor Architectuur

3. Video opening JVB EXPO
De officiële opening afgelopen zomer van de JVB EXPO, een afstudeerproject van TU Delft student Hanna Rudner vastgelegd op beeld. De JVB Expo is een tentoonstelling over collectief wonen in het studentencomplex aan de Jacoba van Beierenlaan in Delft. Architectuur, het dagelijkse leven van de individu en de verschillende manieren van collectief wonen in een studentencomplex worden belicht, een project waar de EFL-stichting voor pleit.

Project Together - Project Together! × JVB Expo

4. Audiotours vol architectuur in Amsterdam én daarbuiten
Een manier om een wandeling wat leuker te maken is met een audiotour over de architectuur waar je langskomt. Bekijk de bundeling van Arcam van de vijf favoriete aanbieders van audiotours, met een bibliotheek vol luisterverhalen. Het zwaartepunt van de lijst ligt in Amsterdam, maar ook buiten de hoofdstad kom je aan je trekken.

5. Film Thuis in de Stad. 100 jaar Tuindorp Oostzaan

Deze film van Remy Vlek is gemaakt in het jaar van de viering van 100 jaar Tuindorp oostzaan in 2021 en gaat over de geschiedenis en de grote veranderingen die het tuindorp doormaakt. Tuindorp Oostzaan is het eerste Tuindorp in Nederland en was vooral bedoeld voor de arbeiders van de NDSM werf die ook begin 20e eeuw werd opgericht. De film gaat over de geschiedenis maar vooral ook de gentrificatie (sociale menging van diverse bevolkingsgroepen) in Tuindorp Oostzaan, dat zich uit in veelvuldige verkoop van huizen uit de sociale woningvoorraad die in Tuindorp Oostzaan van oudsher groot was. De gentrificatie leidt tot spanningen tussen oude en nieuwe bewoners maar ook tot een nieuwe uitdaging hoe men met elkaar omgaat.

Van 7 december 2021 t/m 13 februari 2022 is de film Dorp in de Stad te zien in de Filmzaal van het Stadsarchief Amsterdam en de film zal ook nog op televisie uitgezonden worden.

Meer actueel

JVB Expo door TU Delft student Hanna Rudner

Van 5 juli tot en met 30 jui 2021 vindt de JVB Expo van TU Delft Architectuur student Hanna Rudner plaats, een tentoonstelling over collectief wonen… Read More

OPEN OPROEP: Ontwerpen aan een klimaatrechtvaardige wereld

Kunnen we de gevolgen van klimaatverandering zo vormgeven dat de leefomgeving van iedereen erop vooruit gaat? Wat betekent dat voor de inrichting van de ruimte,… Read More
alle berichten