Stichting TAAK, Deventer

Tentoonstellingsproject Cyril Lixenberg in Dronten.

In 1997, bij het 25-jarig bestaan van de gemeente Dronten, heeft kunstenaar Cyril Lixenberg een route van 25+1 monumentale sculpturen gerealiseerd in de publieke ruimte. Nu Dronten 50 jaar bestaat wordt met een tentoonstelling in De Meerpaal, een fotoproject in het publieke domein, een publicatie, interviews, een debatmiddag over kunstenaarsnalatenschappen en educatieve workshops deze nog bestaande route opnieuw belicht. Het project met oral history als basis is tevens een innovatieve manier om met kunstenaarsnalatenschappen om te gaan, een thema dat zowel in de publicatie in publieksactiviteiten wordt belicht.

Het project draait om de vraag, hoe inwoners zich de door de naamgevers mede uitgedachte en ontworpen IJsselmeerpolders als woonomgeving hebben eigen gemaakt. Er is een mooie parallel tussen de beeldende principes van Lixenberg, die sculpturen in drie dimensies uit het platte vlak deed oprijzen, de polders als steeds meer ingevulde vlakte en het vlak van de tekentafel van de naamgevers, die er ook aan hechten om hun wereld van ideeën (en zeker voor Van Lohuizen, feitelijke gegevens) te verwezenlijken in een reële, fysieke leefomgeving.

Meer subsidies

Universiteit van Amsterdam

Masterstudio met thema ‘The iCity’. Read More

BSNP en NVTL

Fase 3 van het project Regio van de Toekomst… Read More

HarperCollins Holland

Project ‘Langs vissershuisjes en windturbines’. Een zeiltocht van de Zuiderzee van 1873 naar het IJsselmeer van vandaag. In 1873… Read More

Anneleen de Ruiter, University of Oxford, UK

Reiskosten ivm onderzoek naar een klimaat- en sociaal rechtvaardig Indus Delta landschap in het kader van de… Read More
bekijk alle subsidies