Stichting TAAK, Deventer

Tentoonstellingsproject Cyril Lixenberg in Dronten.

In 1997, bij het 25-jarig bestaan van de gemeente Dronten, heeft kunstenaar Cyril Lixenberg een route van 25+1 monumentale sculpturen gerealiseerd in de publieke ruimte. Nu Dronten 50 jaar bestaat wordt met een tentoonstelling in De Meerpaal, een fotoproject in het publieke domein, een publicatie, interviews, een debatmiddag over kunstenaarsnalatenschappen en educatieve workshops deze nog bestaande route opnieuw belicht. Het project met oral history als basis is tevens een innovatieve manier om met kunstenaarsnalatenschappen om te gaan, een thema dat zowel in de publicatie in publieksactiviteiten wordt belicht.

Het project draait om de vraag, hoe inwoners zich de door de naamgevers mede uitgedachte en ontworpen IJsselmeerpolders als woonomgeving hebben eigen gemaakt. Er is een mooie parallel tussen de beeldende principes van Lixenberg, die sculpturen in drie dimensies uit het platte vlak deed oprijzen, de polders als steeds meer ingevulde vlakte en het vlak van de tekentafel van de naamgevers, die er ook aan hechten om hun wereld van ideeën (en zeker voor Van Lohuizen, feitelijke gegevens) te verwezenlijken in een reële, fysieke leefomgeving.

Meer subsidies

nai010 uitgevers, Rotterdam

Publicatie ‘Waardevolle Wijken’. In Waardevolle Wijken staan pionierende collectieven die in hun buurt of wijk één of meerdere… Read More

Stichting Maison d’Artiste Prototype

De tentoonstelling ‘100 jaar mythe Maison d’Artiste’. In 2023 is het 100 jaar geleden dat het Maison… Read More

Shock Safe Nepal |Gerealiseerd

Project ‘Shock Safe Nepal’ – aardbevingsbestendig bouwen op het platteland van Nepal… Read More

Uitgeverij THOTH |Gerealiseerd

Publicatie ‘Jongens, maak het maar mooi – Ambtenaar in Amsterdam 1963 – 1986’… Read More
bekijk alle subsidies