Huis Van Zessen in Alblasserdam is een dijkhuis uit 1923, ontworpen door Cornelis van Eesteren. De EFL Stichting heeft het huis in bezit en tegenwoordig is het op afspraak te bezoeken dankzij een enthousiaste groep vrijwilligers. Zij ontvangen de bezoekers en verzorgen interessante rondleidingen. Ook onderhouden zij het huis en zetten zich in voor verschillende activiteiten. Er zijn geregeld bijeenkomsten waarbij het werk van Van Eesteren centraal staat.
Een korte geschiedenis van het huis
Het huis werd destijds door het aannemersbedrijf van Van Eesterens vader gebouwd in opdracht van de weduwe van kruidenier Arie van Zessen, Burgerina van Zessen-Stout.

Terwijl het huis werd gebouwd verbleef Van Eesteren in Parijs waar hij samen met de schilder Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld werkte aan de tentoonstelling over De Stijl in Galerie L’Effort Moderne. De tentoonstelling maakte internationaal furore vanwege de tekeningen en maquettes, die icoon werden van de abstractie in de moderne architectuur.
De tekeningen van het huis had Van Eesteren meegenomen. Aan de hand hiervan ontwierp Van Doesburg het kleurenschema voor kozijnen, ramen, deuren en luiken. De ingekleurde tekening, voorzien van aanwijzingen voor de schilder, stuurde Van Eesteren vanuit Parijs naar Alblasserdam. Eind november was het huis voltooid. Pas rond de jaarwisseling 1923-24 zag de architect het huis met zijn kleuren voor het eerst met eigen ogen. Voorjaar 1924 publiceerde het vooraanstaande Franse tijdschrift l’Architecture Vivante het ontwerp van het huis.
Huis Van Zessen is het één van de vroegste voorbeelden van moderne functionalistische architectuur geworden: strakke volumes, gedekt door een plat dak en verlevendigd met functionele elementen in primaire kleuren. Het Huis van Zessen is in 1990 aangekocht door de EFL Stichting en vervolgens door Bertus Mulder gerestaureerd en tot museumwoning gemaakt.
In Huis Van Zessen in Alblasserdam is door Barbara Laan een tentoonstelling ingericht over de ontstaansgeschiedenis en betekenis van het huis.