Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting

Huis van Zessen

vroeg voorbeeld van modernistisch functionalisme

Het Huis van Zessen in Alblasserdam is een dijkhuis uit 1923, ontworpen door Cornelis van Eesteren die iets verderop aan dezelfde West Kinderdijk was geboren. Het moderne dijkhuis werd door het aannemersbedrijf van Van Eesterens vader gebouwd in opdracht van de weduwe van kruidenier Arie van Zessen, Burgerina van Zessen-Stout.

Terwijl het huis werd gebouwd verbleef Van Eesteren in Parijs waar hij samen met de schilder Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld werkte aan de tentoonstelling over De Stijl in Galerie L’Effort Moderne. De tentoonstelling maakte internationaal furore vanwege de tekeningen en maquettes, die icoon werden van de abstractie in de moderne architectuur.

De tekeningen van het huis had Van Eesteren meegenomen. Aan de hand hiervan ontwierp Van Doesburg het kleurenschema voor kozijnen, ramen, deuren en luiken. De ingekleurde tekening, voorzien van aanwijzingen voor de schilder, stuurde Van Eesteren vanuit Parijs naar Alblasserdam. Eind november was het huis voltooid. Pas rond de jaarwisseling 1923-24 zag de architect het huis met zijn kleuren voor het eerst met eigen ogen. Voorjaar 1924 publiceerde het vooraanstaande Franse tijdschrift l’Architecture Vivante het ontwerp van het huis.

Het Huis van Zessen is het één van de vroegste voorbeelden van moderne functionalistische architectuur geworden: strakke volumes, gedekt door een plat dak en verlevendigd met functionele elementen in primaire kleuren. Het Huis van Zessen is in 1990 aangekocht door de EFL Stichting en vervolgens door Bertus Mulder gerestaureerd en tot museumwoning gemaakt.

In het Huis van Zessen in Alblasserdam is door Barbara Laan een tentoonstelling ingericht over de ontstaansgeschiedenis en betekenis van het huis.

Huis van Zessen
West-Kinderdijk 89
2953 XP Alblasserdam.
Na telefonische afspraak is het huis te bezichtigen. De beheerders, Greet & Hugo Meijdam, zijn te bereiken op tel.nr. 078 – 691 52 39 of 06 – 361 719 63 (Greet).

Facebook Facebook
Website www.huisvanzessenalblasserdam.nl
E-mail contact@huisvanzessenalblasserdam.nl

Routebeschrijving:
Vanuit Utrecht:
A27 … bij knooppunt Gorinchem richting Rotterdam
A15 … neem afslag 22 Alblasserdam
volg borden de Molens naar West Kinderdijk 89

Vanuit Den Haag:
A13 … richting Rotterdam tot knooppunt Kleinpolderplein
A20 … richting Gouda tot knooppunt Terbregseplein
A16 … richting Ridderkerk tot knooppunt Ridderkerk
A15 … neem afslag 22 Alblasserdam
volg borden de Molens naar West Kinderdijk 89

Foto: Voorgevel Huis van Zessen, Alblasserdam, door: G.J. Dukker.

Vrijwilligers
Het Huis van Zessen is op afspraak te bezoeken dankzij een enthousiaste groep vrijwilligers. Zij ontvangen de bezoekers en verzorgen interessante rondleidingen. Ook onderhouden zij het huis met liefde en zetten zich in bij allerlei activiteiten. Er zijn geregeld bijeenkomsten en uitstapjes waarbij het werk van Van Eesteren centraal staat. Heeft u belangstelling om vrijwilliger te worden bij het Huis van Zessen? Laat het ons weten!