Klimaatrechtvaardigheid trekt aandacht op druk bezochte Dutch Design Week
Wat als we klimaatrechtvaardigheid een centrale rol geven in de manier waarop we Nederland inrichten? En wat houdt dat begrip eigenlijk in? De EFL Stichting heeft de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan naar deze vragen.
Drie ontwerpteams kregen de kans om een jaar lang op zoek te gaan naar antwoorden. Vanuit verschillende invalshoeken maakten ze het begrip klimaatrechtvaardigheid tastbaar en concreet. Zo onderzocht het team Nederland Veganland hoe ons voedselsysteem rechtvaardiger kan worden, Rechtvaardige Drinkwaterlandschappen richtte zich op de eerlijkere verdeling van drinkwater, en Humanity on the Move verdiepte zich in de gevolgen van klimaatmigratie.
Op 11 april werd dit ontwerpexperiment, de ‘Open Oproep: Ontwerpen aan een klimaatrechtvaardige wereld’, feestelijk afgesloten in The Grey Space in the Middle. Daarna kregen bezoekers van de Dutch Design Week in Eindhoven van 19 tot 27 oktober de kans om de resultaten te bekijken. Tijdens de drukbezochte tentoonstelling maakte een breed publiek kennis met het onderwerp klimaatrechtvaardigheid en de noodzaak ervan in de ruimtelijke inrichting van ons land.
Op vrijdag 25 oktober kwam de EFL Stichting samen met betrokkenen en vrienden ter afsluiting van de Open Oproep. Na een lunch verzorgd door Keukenconfessies presenteerden Lena Knappers (Humanity on the move), Joran Lammers (Nederland Veganland) en Marieke Rietbergen (Rechtvaardige Drinkwaterlandschappen) de uitkomsten van hun onderzoek. Daarna volgde een rondleiding langs inspirerende en duurzame projecten in het Klokgebouw.
Met het einde van de Dutch Design Week is ook dit bijzondere traject afgerond. Ben je benieuwd naar de resultaten en wil je je verdiepen in klimaatrechtvaardigheid? Lees hier het uitgebreide naslagwerk. Hierin vind je artikelen over de Open Oproep van Marieke Berkers, essays van Michiel Korthals, Michelle Provoost en Fabi van Berkel, en al het andere gepubliceerde materiaal.